programming digital solutions challenges

Mijn naam is Robin van Wijngaarden, 22 jaar en wonend in Schijndel. Voor de specialisatie Programming Digital Solutions komen er een tal van challenges op deze portfolio website.

Even nog wat over mij. Bij mijn vorige opleiding aan SintLucas Boxtel ben ik afgestudeerd als grafisch vormgever, waar ook mij passie ligt. Zo heb ik BEAUBIN opgestart waarin ik met plezier ontwerp voor klanten. Daarnaast heb ik een eigen merkje PINKPEACH.nl waaronder ik ook bij bol.com zit aangesloten.

Ik zie mijn werk niet persee als werk, maar meer als een uit de hand gelopen hobby. Daardoor besteed ik met plezier veel uren van de week hieraan. Mijn webshop heb ik zelf in elkaar gezet, maar heeft zeker nog een hoop verbeterpuntjes. Nog niet gesproken over een chatbot of handige apps. Omdat tegenwoordig bijna alles digitaal kan wil ik me hier graag verder in verdiepen en ontwikkelen!

Challenge 1

Website Portfolio

Dit portfolio is gemaakt met WordPress, in combinatie met Divi (Visual page builder). Dit is in principe een zijtakje van mijn bestaande website. Hiervoor heb ik gekozen omdat ik me graag verder wil ontwikkelen binnen WordPress. Ik bouw en onderhoud (simpele) websites voor klanten, maar loop dan ook geregeld tegen problemen aan. In het verleden heb ik ook eens gewerkt met Wix, maar daar vond ik de opties iets te standaard.

‘Omdat mijn webshop zelf is gebouwd en een ‘structuur’ bezit, is er geen gebruik gemaakt van een template. Voorheen ontwierp ik daarom alle elementen zelf, maar doordat ik nu zo vrij was in de vormgeving en opties heb ik verschillende templates van Divi ontdekt, super handig voor inspiratie!

  Challenge 2

  No – low code

  Met de eerste twee lessen van Programming had ik wel door dat er verschillende tools zijn, maar ik wist niet precies wat het inhield. Voorheen dacht ik dat het vooral technisch was. Nu is het helder doordat ik zag dat WooCommerce en Mailchimp er bijvoorbeeld ook onder horen.

  Het is fijn om in deze lessen meer kennis te krijgen over de mogelijkheden met zulke tools. Als innovator hebben we steeds meer met online oplossingen te maken. Wanneer je niet weet wat er uberhaupt is, is het een drempel om hier iets voor te ontwerpen. Ook voor een prototype of schets kunnen deze tools makkelijk worden ingezet.

  Bijvoorbeeld toen we in het eerste jaar van de opleiding een app moesten ontwikkelen ging dit op papier (ook het testen), en daarna via Photoshop best omslachtig. Een tool als Glide kan daarbij heel fijn werken.

  Ik ben enthousiast over Glide én de tool Landbot, deze zou ik graag willen proberen/leren aankomende weken. Wel ben ik benieuwd of Glide de ontwerp-functies heeft die ik een app zou willen geven.

  Challenge 3

  Onzichtbare app

  Zoals geadviseerd begon ik deze challenge met een korte user story:

  Als toerist, wil ik in deze coronacrisis weten welke hotels open zijn en welke faciliteiten ze bieden (take-away, zwembad etc.), zodat ik een goed beeld krijg wat er te doen is en ik niet voor verrassingen kom te staan.

  In de les werkte het keurig met Zapier, maar eenmaal zelf aan de slag bleef ik totaal hangen (lees: een hele avond!) op één punt. Zapier gaf steeds keurig een juiste zogeheten Test trigger, maar toen ik vervolgens zelf in JotForm een nieuwe input deelde, kwam deze niet in mijn Google Sheets…

  Het lijkt wel of Zapier alleen de input van deze Test trigger accepteert, want als ik hier bijvoorbeeld Submission A selecteer komt deze wel in mijn Google Sheets.

  Na een hoop gedoe helaas niet gelukt zoals gewenst, jammer!

  Challenge 4

  Mobiele app

  Deze challenge bleek lastiger dan verwacht. Een reserveringssysteem was niet gratis te downloaden dus probeerde ik het zelf, maar kwam helaas niet bij de gewenste uitkomst. De velden die je kunt plaatsen bij de winkels kunnen niet worden ingevuld, hiervoor moet een aparte pagina worden gemaakt. De gebruiker moet nu via die weg een aanvraag invullen. Omdat ik deze app niet door hoef te ontwikkelen, heb ik de mogelijkheden per winkel per dag nog niet via Google Sheets ontwikkeld. Hierdoor het ik wel geleerd dat een template waarschijnlijk veel meer mogelijkheden bied. De weg die ik nu heb vind ik wat omslachtig en duurde lang.

   

  Het lukte bijv. niet een reserveringen aan een persoon te koppelen. Nu komt alles in één Sheet en komen de reserveringen ook bij elkaar in de app. Dit zou moeten worden gescheiden. Dat de persoon alleen zijn eigen reserveringen ziet en niet die van een ander. Hetzelfde met de reserveringen, ik vraag me af hoe de app in elkaar zit van bijv. lokalen reserveren. Als een lokaal vol zit valt deze optie weg, dat moet eigenlijk bij deze app ook gebeuren!

  Overigens vond ik het wel leuk om Glide verder te onderzoeken en te ervaren wat er mogelijk is – en juist niet.

   

  Challenge 5

  Bubble solution

  In een korte tijd heb ik veel geleerd over Bubble! Het was – na de les – mijn eerste kennismaking met het platform, en heeft me blijf verrast!

  Tijdens de les waren de workflows etc. me nog niet helemaal duidelijk, maar wel na wat lessen en het uitbouwen van een tutorial van Haashir. Ik leerde onder andere hoe het werkt om data te verzamelen binnen Bubble, hoe ik meerde pagina’s kan toevoegen en aan elkaar kan linken én hoe je een pop-up kan weergeven.

  Dit platform heeft enorme mogelijkheden en voegt veel waarde toe voor een Business Innovator. Niet alleen als uitwerking, maar ook als hulpmiddel of onderdeel van een prototype. Al is het alleen om data te verzamelen, je kunt er veel kanten mee op! Tot nu toe vond ik dit de leukste challenge en werk ik graag meer met Bubble.

  Voorheen dacht ik dat zulke uitgebreide platformen aardig wat centjes kosten, maar dat blijkt dus niet. Wat wel jammer is, is dat de applicatie nu een ‘test versie’ is en je een abonnement moet afsluiten om deze live te krijgen. Maar van de andere kant is dat ook logisch! Een andere innovator moet er zijn brood mee verdienen 😉

  Challenge 6

  Bubble kloon

  Voor deze challenge heb ik gekozen voor een Uber kloon. Ik was opnieuw verrast wat er met Bubble mogelijk is en hoe ‘makkelijk’ je bijvoorbeeld een account kunt laten maken. Hierdoor heb ik weer een beter beeld gekregen hoe de data in elkaar steekt en merkte ik dat ik niet alleen de tutorial volg, maar ook snap wat er gebeurd bij een workflow en er wat mee ging spelen.

  Omdat het een dienst betreft die Google Maps gebruikt, heb ik meerdere API’s aangemaakt en opgeslagen. Binnen Bubble zelf werd geen foutmelding aangegeven, maar toen eenmaal alles klaar was en ik het wilde testen gaf de Google Maps kaart een foutmelding in de browser – dus niet in Bubble. Wat hier het probleem van is weet ik niet, heb hem al meerdere keren verwijderd en opnieuw toegevoegd maar helaas.

  Hierdoor komen er ook geen adressen bij ‘Welke reis ga je maken?’. Achter de schermen heb ik ingesteld dat er dan zelfs een berekening gemaakt wordt van de trip-prijs, echter kan hij dit niet berekenen door de kaart.

  Waar ik nog meer mee heb gespeeld is het update van ‘Jouw account’ in de database. Dit werkt goed, en ook komt er een persoonlijke melding op het scherm met jouw naam 🙂

  Challenge 7

  moviebot

  Omdat er in de les en op Teams veel werd gesproken door medeleerlingen dat ze vastliepen bij het platform van SAP, heb ik gekozen om de chatbot via Landbot te bouwen. Ik verwachtte hier ook een moeilijkheidsgraad, maar in tegenstelling vond ik dit de makkelijkste tool om te gebruiken van alle challenges.

  Nadat ik de kleine intro volgde die je krijgt wanneer je een account aanmaakt, was al snel duidelijk wat de opties zijn. Wat ik goed vind aan deze tool is dat je de workflow zo duidelijk in beeld hebt. Je ziet in een oogopslag waar het mis zou (kunnen) gaan.

  Challenge 8

  Dit ligt er in jouw vriezer

  Voor de vrije keuze challenge heb ik inspiratie gezocht bij Willianne Bovens; “App waarop je inhoud lades van diepvries kunt zetten”. Omdat ik in de eindopdracht met Bubble wil gaan werken (en ik dit een heel leuke tool vind) heb ik deze applicatie hierin ontwikkeld.

  Ik dacht dit zonder account te kunnen doen, omdat wij in de les eerder een checklist hadden gemaakt waar je ook niet in hoefde te loggen. Maar dit bleek toch wel te moeten omdat de informatie anders niet werd opgeslagen. Hierdoor had ik de helft al gebouwd en merkte ik dat het wel makkelijker werkt als je de workflow van te voren hebt, maar het is gelukt! Voor een uitbreiding zou het leuk zijn om met icoontjes/plaatjes te werken 🙂

  Eindopdracht

  Mijn invulboeken hulpje

  Contact

  Robin van Wijngaarden

  Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch
  3e jaars Student Business Innovation
  Studentnummer: 2146159

  Een vraag of opmerking? Laat het weten via onderstaand contactformulier of stuur een mailtje naar: rci.vanwijngaarden@student.avans.nl